Bula imobiliară din România a explodat și se resimte la chirii: ce se întâmplă cu prețurile în București, Brașov, Cluj

de: Ozana Mazilu
23 05. 2023

Oamenii au început să închirieze proprietăți rezidențiale în marile orașe ale României, în primul trimestru al acestui an.

Astfel, conform Imobiliare.ro, majorarea a fost de 20% în acest caz. pe fondul incertitudinilor din piață și a accesului dificil la finanțare.

În ceea ce privește sumele solicitate, București și Cluj-Napoca sunt orașele din fruntea clasamentului celor mai scumpe chirii din marile orașe ale țării. Cu toate astea, sumele cerute pe mp au crescut în toate marile orașe.

Bula imobiliară a explodat în țara noastră

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 83.700 de potențiali chiriașii au căutat apartamente și case scoase la închiriere pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase orașe ale țării. Cifră ce echivalează cu o creștere de 20% față de primul pătrar din 2022. Comparativ cu perioada similară din 2021, volumul actual al cererii din aceste centre regionale este, per ansamblu, cu 16% mai mare, tendința de creștere putând fi observată în toate marile centre regionale analizate.

Analiza Imobiliare.ro, citată de Economedia, arată că evoluția anuală consemnată de acest indicator a fost pozitivă în aproape toate orașele analizate: cea mai mare diferență poate fi observată în Cluj-Napoca (+43%), fiind urmat de București (+25%) și Brașov (+25%). La polul opus, s-a consemnat o ușoară depreciere a acestui indicator doar în Constanța (-6%).

Bucureștiul se situează pe primul loc în clasamentul căutărilor de case și apartamente, la o distanță considerabilă de celelalte centre regionale – aici au avut loc 51.800 de căutări în T1 2023. Pe locul al doilea în clasament se situează Cluj-Napoca (8.900 de căutări). Timișoara a trecut pe locul al treilea (cu 6.900 de căutări), fiind urmată de Constanța (5.800 de căutări), Brașov (5.500 de căutări) și Iași (4.800 de căutări).

De asemenea, în ceea ce privește suma medie solicitată pentru un apartament, în primul trimestru din 2023, la 9,1 euro pe metru pătrat se situează Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 13,8% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 8,9 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 14,1%), acesta fiind urmat de Brașov (8,2 euro pe metru pătrat, în creștere cu 17,1%), Constanța (8 euro pe metru pătrat, în creștere cu 21,2%),